Medicina integrativă

Ce presupune medicina integrativă?

Medicina integrativă reprezintă un model de gândire medicală care vede persoana în unicitatea şi totalitatea ei.  

E o abordare incluzivă, folosind inteligent şi filtrând în mod critic atât resursele investigaţionale şi terapeutice ale medicinei convenţionale cât şi pe cele ale medicinei complementare.

medicina integrativa alternativa

Există situații medicale în care medicina convențională se poate găsi la limita resurselor terapeutice si atunci medicina complementară, cu ramuri ale ei validate empiric si prin studii de-a lungul timpului, poate oferi soluții sau cel puțin poate aduce un plus, de multe ori semnifcativ, în vindecarea sau ameliorarea condiției medicale a persoanei deschise spre a apela la o astfel de abordare.

Medicina integrativă deschide un orizont mai larg în gândirea medicului și a pacientului, incluzând concepte cum sunt medicina energetică, cauzele psiho-emoționale ale bolilor, retrezirea capacității înnăscute de auto-vindecare sau auto-echilibrare a persoanei. 

Medicina integrativă se distinge prin câteva caracteristici:

  • Abordează conceptul de sănătate nu doar pe palierul fizic, ci ia în considerare şi dimensiunea mental-emotională, stilul de viaţă, apartenența la comunitate şi chiar dimensiunea spirituală. 
  • Se bazează pe o abordare holistică: nu tratează punctual o boală sau nişte simptome ci tratează pacientul ca întreg. Este astfel o medicină personalizată, ținând cont de contextul unic de viață al pacientului.
  • Încearcă să ajungă, pe cat este posbil, la cauza afecțiunii pentru ca aceasta să fie țintită în cadrul abordării terapeutice.
  • Relația dintre medic și pacient este una de parteneriat în demersul procesului de vindecare.
  • Metodele teraputice utilizate se aleg astfel încât să se apropie cât mai mult, prin acțiunea lor, de un proces cât mai natural de vindecare.
  • Preventia sau profilaxia e esențială în acest model de gândire și presupune educarea în vederea optimizării sănătății
  • Nu luptă cu boala, al cărei rol îl acceptă ca pe un proces de devenire, în sensul profund, în evoluția persoanei, ci promovează sănătatea.

Evaluarea evoluției sub tratatment integrativ

Evoluția favorabilă a pacientului nu este judecată doar sub aspectul dispariției sau ameliorării simptomelor, ci sub aspectul nivelului general de energie și vitalitate, al echilibrului interior reflectat într-o stare de bine, bucuria de viață, împăcare cu sine, relații armonioase, toleranță, întelepciune, capacitate de iubire – aspecte poate chiar mai importante decât simptomele cu care pacientul a venit inițial

In opinia mea…

Cred cu putere ca renașterea medicinei nu se va baza atât de mult pe supraspecializarea medicală care divizează pacientul în sectoare (desi nu neg necesitatea acesteia), cât pe o abordare integrativă care să reunească unghiurile diferite și oarecum limitate și limitatoare din care e privit pacientul prin lupele diferitelor specialitati, într-o viziune unitară și coerentă, care să repună piesele de puzzle la locul lor. 

Medicina integrativă presupune nu doar un medic “open mind” dar și un pacient “open mind” care să își asume responsabilitatea sănătătii lui, întelegând sănătatea ca libertate, așa cum susține prof. George Vithoulkas, laureat al Premiului Right Livelihood (considerat echivalent al premiului Nobel în medicină alternativă): ”libertate faţă de durere și o senzaţie de bine la nivelul corpului fizic, libertate faţă de pasiune, care duce la o stare pozitivă de pace şi seninătate la nivel emoţional, libertate faţă de egoism, care duce la o gândire limpede făcând posibilă percepția adevărului la nivel mental.”