Neurologia integrativă
Neurologia și bolile neurologice
Neurologia este specialitatea medicală care are focusul pe diagnosticarea și tratarea condițiilor patologice ale sistemului nervos central și periferic. Aici se înscriu o serie de afecțiuni neurologice cum sunt:
- migrena și diferite tipuri de cefalee (migrena, durerea tip tensiune)
- patologia cerebro-vasculară incluzând accidentele vasculare cerebrale ischemice sau hemoragice
- boala Parkinson și alte patologii neurodegenerative
- scleroza multiplă și alte boli demielinizante
- patologia sistemului nervos periferic: de exemplu nevralgii de diferite cauze, cum ar fi lombosciatica, nevralgia cervico-brahială sau cervico-occipitală, nevralgie trigeminală și altele), polineuropatii, pareza facială de tip periferic, etc
- epilepsia
Simptome neurologice
Simptome care pot sugera o afectiune neurologică cuprind:
- durerea de cap de diferite carcatere si cu diferite localizari,
- durerea la nivelul coloanei vertebrale,
- nevralgii
- parestezii (amorțeli) și alte tulburări ale sensibilității,
- insomnii,
- amețeli în special vertijul,
- tulburări ale echilibrului,
- tulburări ale motilitatii (scăderea forței musculare, tulburări de coordonare, tulburare de tonus muscular ca de exemplu rigiditatea sau spasticitatea, lentoarea în mișcare, mișcari involuntare ca de exemplu tremorul,),
- vederea dublă,
- pareza facială,
- tulburari de limbaj (disfazii/afazii) sau de articulare a cuvintelor (dizartrii),
- tulburari de memorie, tulburări cognitive.
Particularizare
Neurologia pe care o practic se înscrie în conceptul de abordare integrativă, de aceea o numesc neurologie integrativă. Includerea de metode complementare de tratament în funcție de necesități, în colaborare cu pacientul, constituie modul în care îmi personalizez practica ca medic neurolog. Scopul este bineînțeles aducerea unui plus de beneficiu terapeutic și optimizarea raportării la condiția patologică cu care se confruntă pacientul.
În consecinţă recomand programarea pentru consultaţia neurologică pacienţilor care au deschidere spre această abordare, pentru a nu exista o discrepanță între așteptările pacientului pe de o parte și modul în care se desfășoară consultația precum și tratamentul indicat pe de alta parte.